Ajankohtaista

Painettu sanomalehti luotettavin media

75 prosenttia suomalaisista pitää painettuja sanomalehtiä luotettavana mediana, selviää Sanomalehtien Liiton tilaamasta selvityksestä. Toiselle sijalle sijoittuvat Ylen televisiokanavat, joita pitää luotettavina 73 prosenttia suomalaisista. Seuraaviksi luotetuimpia ovat Ylen radiokanavat (67 %), Ylen digitaaliset palvelut (42 %), sanomalehtien maksulliset digitaaliset palvelut (39 %) ja sanomalehtien maksuttomat digitaaliset palvelut (31 %).

- Lukijoiden luottamus on se vahva selkänoja, jolle lehtemme olemme rakentaneet ja jatkossakin rakennamme, toteaa tuloksesta Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa.

Painetut sanomalehdet ja Ylen televisiokanavat sijoittuivat myös kärkipäähän, kun tutkimuksessa pyydettiin arvioimaan kolme itselleen tärkeintä, hyödyllisintä, asiantuntevinta ja läheisintä uutislähdettä.

Jopa 82 prosenttia 18-24-vuotiaiden ikäryhmästä liittää luotettavuuden painettuihin sanomalehtiin ja 73 prosenttia Ylen televisiokanaviin.

Luotettavuus ei heijastunut sosiaaliseen median kanaviin, kuten Facebookiin, Instagramiin, Snapchatiin, Twitteriin, YouTubeen, LinkedIniin tai WhatsAppiin. Näitä medioita piti luotettavina vain 4-13 prosenttia nuorista aikuisista.

- Suomessa luotettavuus liitetään erittäin vahvasti journalismin ammattilaisten tuottamiin medioihin, mikä ei luonnollisestikaan yllätä, koska tämän ammattikunnan edustajia sitoo journalistin sääntöjen mukaan pyrkimys totuuteen, faktojen tarkistaminen ja virheiden oikaiseminen, toteaa Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen.

Kirjosen mukaan yllättävää on kuitenkin se, kuinka merkittävä mielikuvallinen etulyöntiasema painetulla sanomalehdellä ja Ylen televisiokanavilla on uutisten vahvasti digitalisoituneen kuluttamisen maailmassa.

IRO Research Oy kysyi suomalaisten mielipiteitä 22 median luotettavuudesta maaliskuussa Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta.

Yli 70 prosenttia sivuston käyttäjistä pitää Karjalaisen verkkosivustoa itselleen tärkeänä.

Lähde: Karjalaisen lukijaprofiilitutkimus 2015, verkkolehti.