Ajankohtaista

Sanomalehti on Pohjois-Karjalassa mieluinen mainoskanava

Kantar TNS julkaisi alueellisen ostokäyttäytymisen tutkimuksen tulokset syksyltä 2018. Tutkimus osoitti, että sanomalehti on vahva mainontakanava kaikilla mukana olleilla toimialoilla. Erityisesti pankkien ja vakuutusyhtiöiden, sekä lääkäriasemien mainoksia katsotaan ylivoimaisesti mieluiten sanomalehden sivuilta ja sen digikanavista. Miestenvaateliikkeiden mainoksia seurataan mieluiten sanomalehdestä (27%*), toiseksi mieluiten kotiin ilman nimeä jaettavista mainoksista (17%) ja kolmanneksi mieluiten ilmaisjakelu- ja noutopistelehdistä (13%). Miestenvaateliikkeen valintaan Joensuun markkina-alueella vaikuttaa eniten edullinen hintataso, omille mitoille sopivat tuotteet sekä hyvät tarjoukset. Optikkoliikkeiden mainoksia seurattiin mieluiten sanomalehdistä (21%), toiseksi mieluiten televisiosta (19%) ja kolmanneksi mieluiten kotiin ilman nimeä jaettavista mainoksista (13%). Vastaajista 66 prosentilla oli silmälasit ja 23 prosentilla aurinkolasit vahvuuksilla. Lääkärikeskusten mainoksien osalta ero oli täysin selvä. Sanomalehdet oli mieluisin kanava (25%) ja seuraavana huomattavalla erolla muut verkkosivut (12%) ja televisio (12%). Tunnetuimmat lääkäriasemat alueella ovat Mehiläinen, Silmäasema ja Attendo. Myös pankki- ja vakuutusalalla ero oli huomattava ja järjestys sama. Mieluisimpana sanomalehti (22%), toisena muut verkkosivut (10%) ja kolmantena televisio (10%). Alueen vastaajat ovat hyvin uskollisia nykyiselle pankilleen sekä vakuutusyhtiölleen ja näiden vaihtamista suunnitteli vain pieni osa vastaajista. Myös matkapuhelinliikkeiden ja urheiluliikkeiden mainosten osalta mieluisimpana mainoskanavana oli sanomalehdet.

Tutkimuksessa tutkittiin myös vastanneiden verkkokauppakäyttäytymistä. Selvisi, että verkkokaupoista ostetaan erityisesti elektroniikkaa, naisten vaatteita sekä vapaa-ajan matkoja, kun taas erityisesti rakennustarvikkeita ja työkaluja, silmä- ja aurinkolaseja, sekä kultasepän alan tuotteita verkosta ostettiin vain vähän.

*Tutkimuksessa sanomalehtien osuuteen laskettiin painetun sanomalehden lisäksi sanomalehden digikanavat. Tutkimuksen toteuttajana on Kantar TNS Oy.

Yli 70 prosenttia sivuston käyttäjistä pitää Karjalaisen verkkosivustoa itselleen tärkeänä.

Lähde: Karjalaisen lukijaprofiilitutkimus 2015, verkkolehti.